Werkgelegenheid mkb groeit met 3,5%

Y&P48

Analoog aan de economische groeicijfers is de werkgelegenheid in het mkb ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met gemiddeld 3,5% gegroeid. Vrijwel alle sectoren laten hierin een positieve ontwikkeling zien. Kinderopvang is met 10,9% wederom de grootste stijger. Dat schrijft Van Spaendonck MKB Banenmonitor.

Groei

Het CBS rapporteerde een economische groei van 3,7%. ‘Het is goed te constateren dat deze economische groei zich wederom vertaalt in een groei in het aantal banen in het mkb’, aldus Giel Schikhof, manager bij Van Spaendonck. De Van Spaendonck MKB Banenmonitor signaleert 3,5% groei in het aantal banen in het Nederlandse mkb voor het eerste kwartaal van 2017 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Dit blijkt uit analyse van salarisdata van 800.000 Nederlanders werkzaam bij mkb- werkgevers tot 250 werknemers.

Detailhandel

De werkgelegenheid in detailhandel blijkt nog grillig. Vorig kwartaal was nog een groei van 7% te zien ten opzichte van een jaar eerder; terwijl over het eerste kwartaal van 2017 in vergelijking met een jaar eerder een kleine teruggang van 3,1% is te constateren, aldus de Banenmonitor.

Branches

‘We merken bij diverse bedrijfstakken nu al de eerste tekorten en is het zaak dat er voor specifieke beroepen extra scholingsafspraken gemaakt worden, zodat het mkb niet geremd wordt in haar groei’, zegt Schikhof. Branches die voortgang boekten zijn onder meer kinderopvang, timmerindustrie, meubelindustrie en gehandicaptenzorg. Achteruitgang wordt daarentegen waargenomen bij onder meer het kappersbedrijf. Ook de daling van tandartsassistenten en met name detailhandel zijn opmerkelijk. De daling van de werkgelegenheid in detailhandel laat zien dat er nog steeds niet alleen grote winkelketens het moeilijk hebben in een veranderende markt maar dat ook kleinere winkels en franchisenemers nog scherp aan de wind moeten zeilen, ondanks hogere consumptiebestedingen.

Bron: Van Spaendonck MKB Banenmonitor / Nextens

Link: https://www.nextens.nl/nieuws/werkgelegenheid-mkb-groeit-35/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s