Inkeerregeling afgeschaft per 1 januari 2018

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij heeft besloten de inkeerregeling op te nemen in het Belastingplan 2018. In een dergelijk geval zou de regeling per 1 januari 2018 kunnen worden afgeschaft. 

Y&P36

Via de inkeerregeling krijgen zwartspaarders die binnen twee jaar inkeren een lagere boete. Het afschaffen van de regeling maakt dit ongedaan. In reactie op de Panama Papers werd per 1 juli 2016 de boete van de inkeerregeling al verhoogd van 60 procent naar 120 procent.

Wat is de inkeerregeling?
Door middel van de inkeerregeling kunt u niet-aangegeven banktegoeden, effecten of onroerend goed in het buitenland alsnog aangegeven. Dit geldt ook voor binnenlands vermogen en inkomsten. Indien u niet inkeert en de fiscus het verzwegen vermogen op het spoor komt, gelden er hoge boetes tot maximaal 300%. In het geval van fraude kan er sprake zijn van strafrechtelijke vervolging. De fiscus zet zich de laatste jaren actief in om zwart geld op te sporen.

Voorwaarde voor de inkeerregeling is dat u niet wist of kon vermoeden dat de fiscus weet heeft of krijgt van uw verzwegen vermogen.  Door inkeer of vrijwillige verbetering kunt u weer vrij beschikken over uw vermogen en worden eventuele erfgenamen niet met de problemen opgezadeld.
Bij inkeren betaalt u een boete, belasting en naheffingsrente. De boete is het percentage dat u betaald over de verschuldigde belasting. Sinds 1 juli 2016 bedraagt de boete 120%. Het is dus raadzaam om zo spoedig mogelijk in te keren.

Waarom inkeren?
De kans dat de fiscus verzwegen buitenlands vermogen op het spoor komt, wordt steeds groter. Recent hebben de Panama Papers de strijd tegen belastingontduiking middels offshoreconstructies aangewakkerd. In de periode daarvoor zijn er informatie-uitwisselingsverdragen afgesloten tussen landen binnen de EU en in diverse voormalige belastingparadijzen is of wordt op korte termijn het bankgeheim afgeschaft. Nu al werken sommige van deze landen actief mee aan het tegengaan van belastingontduiking. Zo heeft Zwitserland recent op verzoek van de Nederlandse Belastingdienst bankgegevens doorgegeven van rekeninghouders die hun vermogen niet hadden aangegeven. Ook verricht de Belastingdienst in samenwerking met de FIOD actief onderzoek naar transacties met buitenlandse betaalkaarten. Ook dit leidde reeds tot hoge boetes en in sommige gevallen strafvervolging. Voordat de Belastingdienst uw verzwegen buitenlands vermogen op het spoor komt, kunt u nog gebruik maken van de inkeerregeling. U geeft dan op eigen initiatief uw vermogen aan.

Mocht de Belastingdienst wel al op de hoogte zijn van uw buitenlandse vermogen, dan staan wij u graag bij met advies. Het is dan van groot belang verzachtende omstandigheden aan te dragen. Hiermee kunt u wellicht de boetes nog beperken.

Bron: Ministerie van Financiën, 12 juli 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s