‘Innen van belasting mogelijk in gevaar door verouderde ICT’

Het innen van belasting zou mogelijk in gevaar komen doordat de ICT-systemen bij de Belastingdienst verouderd zijn. Grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen. Dat meldt de dienst nu ook zelf in een interne evaluatie. Het blijkt ook dat de Belastingdienst met zo’n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt.

Y&P43

Dat zou de fiscus in een interne evaluatie hebben geconcludeerd, meldt de Volkskrant vrijdag. de krant kreeg het internet document in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In de interne evaluatie schrijft de Belastingdienst: ‘De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd.’ De ficus stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, snel schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een groot deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar ambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft. Zwakke ict vergroot volgens de overheidsdienst de kans op verkeerd verzonden brieven, onjuiste aanslagen, slepende navorderingen en onterechte foutmeldingen bij wie aangifte doet. Daarbij gaat het om massale processen, soms gericht op miljoenen belastingbetalers tegelijk, waardoor een ogenschijnlijk klein ict-probleem grote gevolgen kan hebben.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s