Wederom in 2018 meer netto loon op loonstrook

Voor het vijfde jaar op rij neemt de koopkracht toe. De meeste werkenden krijgen er bijna een half procent bij. Ook uitkeringsgerechtigden gaan erop vooruit, zij krijgen 0,55 tot 0,8% netto meer uitbetaald. Vrijwel alle Nederlanders verdienen in 2018 meer dan 2017. Dat blijkt uit een doorrekening van de Prinsjesdagplannen door Loonwijzer en HR-dienstverlener Raet. 

Y&P27

Alleen mensen met een pensioenuitkering en werknemers met een inkomen tot € 20.600 zien het netto inkomen op een loonstrookje iets teruglopen.Enkel inkomens net onder het minimumloon (1500 euro per maand) hebben te maken met een lichte daling. Van het brutoloon blijft na de loonbelasting 1 euro minder over. Bij lagere inkomens is er juist een stijging, al is die met een paar centen per maand heel licht. Dit gaat bijvoorbeeld op voor parttimers. Daarmee is echter nog niet alles gezegd. Als ook gekeken wordt naar inflatie, zorgpremie en toeslagen dan zien we het volgende beeld:

De hoogste inkomens merken het meest van de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. Niet alleen stijgen hun inkomens absoluut het meest, met 14 euro of meer per maand. Ook percentueel profiteren ze, met nettolonen die stijgen met 0,3 tot 0,4 procent.

In huishoudens waar tussen de 2000 euro en twee keer modaal (6000 euro) wordt verdiend, liggen de nettolonen 4 tot 7 euro hoger dan dit jaar. Dit gaat om een stijging van 0,2 tot 0,3 procent in 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s