Belastingdienst bewaarde ten onrechte miljoenen kenteken foto’s

De Belastingdienst heeft tegen de regels in jarenlang miljoenen privacygevoelige kentekenfoto’s bewaard. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van persbureau ANP zijn vrijgegeven. De fiscus verkreeg de foto’s op aanvraag van de politie. De Belastingdienst bewaarde de foto’s en de bijbehorende ‘metadata’ zoals plaats en tijdstip jarenlang om het privégebruik van auto’s van de zaak te controleren. De Belastingdienst erkent dat dat jarenlange bewaren onterecht was.

Y&P28
Inmiddels verzamelt de fiscus geen kentekenfoto’s meer voor dat doel, omdat de Hoge Raad in februari oordeelde dat er geen wettelijke basis is om ze te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto’s.

De Wet bescherming persoonsgegevens zegt dat data niet langer mogen worden bewaard dan noodzakelijk. In interne memo’s van de Belastingdienst die ANP kreeg, staat dat er ‘geen schoning’ was van de miljoenen kentekenfoto’s die de politie elke maand aan de fiscus ter beschikking stelt. En: ‘De fotogegevens en metadata zijn vanaf 2010 nog beschikbaar.’

Totdat de hoogste rechter van Nederland er een einde aan maakte, stuurde de politie automatisch beelden van zogenoemde ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition), die boven de weg hangen, naar de Belastingdienst. Dat begon in 2011. Het gaat om circa 130 miljoen foto’s per jaar. Niet-relevante gegevens dienden binnen twee weken gewist te worden, waarna circa 50 miljoen beelden overbleven die enkele jaren werden bewaard.

De gedachte achter de samenwerking was dat als de fiscus aangiftes controleert, hij wettelijk gebruik mag maken van informatie van andere overheidsorganen. De Hoge Raad interpreteerde dat als het verzamelen van één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte. Dat botst met een overheidsinstantie die op grote schaal gegevens verzamelt, vastlegt en jarenlang bewaart over waar voertuigen zich op welk moment bevinden.

In juli oordeelde de Raad van State, op grond van het arrest van de Hoge Raad, dat de ANPR-gegevens die de Belastingdienst verwerkt, moeten worden aangemerkt als persoonsgegevens. Dat betekent volgens de Raad van State dat het verzamelen, vastleggen, bewerken, bewaren en gebruiken van ANPR-gegevens het privéleven van gefotografeerde autorijders raakt. Daarom moeten zulke gegevens worden verstrekt aan een ieder die ze over zichzelf opvraagt, oordeelde de Raad van State. Vervolgens moeten deze gegevens worden vernietigd.

Bron: AD.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s