Belastingplan 2018, wat valt er op?

Dinsdag 19 september zijn de fiscale plannen voor 2018 gepresenteerd. Wat betekent het Belastingplan 2018 voor u? Deze Prinsjesdag is een bijzondere, nu het demissionaire kabinet veel onderwerpen aan het nieuw te vormen kabinet heeft overgelaten. Toch zijn er de nodige fiscale maatregelen gepresenteerd, waarvan de meeste al verwacht waren en weinig verrassend zijn.

Y&P40

Het Belastingplan bevat voornamelijk reparatiewetgeving. Het is duidelijk dat het demissionaire kabinet op de winkel past. Zoals verwacht staan er weinig verrassende aspecten in de plannen ten aanzien van fiscaliteit. Logisch, want binnenkort zal het nieuwe kabinet het regeerakkoord presenteren. Wat wel opviel is de wijziging van het huwelijksvermogensrecht. Het voornemen om schenkbelasting te gaan heffen bij een herverdeling van bezit door het veranderen van de huwelijkse voorwaarden. Dit geldt ook bij het wijzigen van de eigendomsverdeling in een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.

De hoofdregel wordt dat het aangaan of het wijzigen huwelijkse voorwaarden alleen tot heffing van schenkbelasting kan leiden voor zover:

– het aandeel van de minst vermogende in het totale vermogen hoger wordt dan 50% of
– het aandeel van de meest vermogende in het totale vermogen toeneemt.

Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een huis waarvan beide partners voor de helft eigenaar zijn via een contractwijziging voor 80 procent op naam van één partner komt te staan. De Belastingdienst kan dat zien als een schenking en ook zo gaan belasten.

Misbruik

Ook als een partner bij een huwelijk meer dan de helft van het gezamenlijke vermogen krijgt, terwijl die daarvoor minder dan de helft had, kan dat vanaf volgend jaar belast worden als schenking, maar dan moeten er wel aanwijzingen zijn voor misbruik van de regels.

Een voorbeeld daarvan is als iemand die rijk is trouwt met een niet-vermogende partner en na een week weer scheidt. De minder vermogende partner krijgt na de scheiding een deel van het vermogen onbelast mee. Maar het is straks aan de belastinginspecteur om te bewijzen wat een verkapte schenking is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën kijkt de Belastingdienst elk jaar hoe belasting kan worden omzeild en waar de wet moet worden aangepast. Dat is hier het geval: “Een huwelijk of samenleven mag niet gebruikt worden om belasting te ontduiken.”

Dwang

Nieuw is ook de aankondiging dat bezwaar tegen een dwanginvordering van de Belastingdienst vanaf volgend jaar niet meer tot uitstel van betaling leidt. En de kansspelbelasting gaat tijdelijk, waarschijnlijk voor een jaar, met 1,1 procent punt omhoog naar 30,1 procent.

Coöperaties

Een ander belangrijk wetsvoorstel, dat overigens wel al bekend was, is de aanpak van het gebruik van coöperaties om belasting te omzeilen. Bij een coöperatie is een dividenduitkering tot nu toe niet belast. Daar wordt bijvoorbeeld gebruik van gemaakt in internationale constructies.

Zo kan geld onbelast worden uitgekeerd door een coöperatie aan een vennootschap of particulier in een ander land. Vanaf volgend jaar kan dat niet meer. De vrijstelling was ooit bedoeld om boerencoöperaties vrij te stellen van dividendbelasting en dat blijft zo.

Opvallend

Zoals verwacht vallen sommige bij de drogisterij verkrijgbare producten vanaf 1 januari niet meer onder het lage BTW-tarief van 6 procent. Voor zaken zoals tandpasta en zonnebrandcrème geldt vanaf dan het hoge tarief van 21 procent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s