Lage BTW gaat van 6% naar 9% onder het nieuwe kabinet!

De nieuwe coalitie verhoogt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van het invoeren van een vlaktaks. Dit betekent ook dat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt verlaagd, bevestigen bronnen in Den Haag daarover aan De Telegraaf.

Y&P39

Het nieuwe kabinet wil voor ongeveer €6 miljard lastenverlichting doorvoeren, vooral voor middengroepen, zo blijkt uit de uitgelekte plannen die volgende week worden gepresenteerd. Daar staat verhoging van het lage btw-tarief tegenover, van 6% naar 9%. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving van De Telegraaf daarover.

Door consumptie zwaarder te belasten en de belasting op arbeid te verlagen, moet werken meer gaan lonen. Een ingewijde stelt dat de zogeheten marginale druk sterk daalt: dit betekent dat wie meer uren of een extra dag gaat werken meer overhoudt van het extra inkomen dat hij of zij verdient. Op dit moment is die marginale druk juist erg hoog: extra verdiensten worden tenietgedaan door extra belasting en verlies van toeslagen waardoor netto soms amper iets extra’s overblijft.

Tegelijkertijd zouden de vier partijen erin geslaagd zijn zowel tweeverdieners als eenverdieners (kostwinners) erop vooruit te laten gaan. Dat laatste punt was een belangrijke wens van CDA en ChristenUnie. VVD en D66 wilden daarentegen juist voorkomen dat niet-werkende partners, die bijvoorbeeld zorgen voor de kinderen of een ziek familielid, fiscaal verder worden aangemoedigd om thuis te blijven. Dat zou haaks staan op de nagestreefde emancipatie van vrouwen.

Omzetbelasting

Werkenden met kinderen gaan het meest profiteren. Daarvoor wordt onder andere de arbeidskorting fors verhoogd naar €700 mln en via de algemene heffingskorting wordt de belasting voor iedereen met ruim €3 mrd verlaagd. Kinderbijslag, kinderopvang en kindgebonden budget worden verruimd voor ongeveer €1 mrd.

Geen verlaging hoogtarief (21%)

De btw-verhoging gaat niet gepaard met verlaging van het hoge tarief van 21%, maar kan wel de opmaat vormen voor uiteindelijke uniformering naar één standaardtarief. Die is voor de komende kabinetsperiode niet voorzien. Onder het lage tarief vallen diensten zoals de kapper en horeca, naast voedingsmiddelen. Wat de verhoging betekent voor de huishoudportemonnee is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s