Er komt een onderzoek naar ruim vierduizend belastingafspraken tussen de fiscus en multinationals. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) besloten na ophef over fouten bij een deal tussen de Belastingdienst en het concern Procter & Gamble.
Het niet volgen van voorgeschreven procedures is niet acceptabel, meldt Snel aan de Tweede Kamer. Nu wordt nagegaan of er bij de andere afspraken wellicht ook dingen verkeerd zijn gegaan. Het gaat om alle zogenoemde rulings die sinds 2012 met een internationaal actief bedrijf zijn gesloten. “We gaan onderzoeken of het een incident was, een slordigheid en of het vaker is voorgekomen”, aldus Snel. Hij hoopt er begin volgend jaar mee klaar te zijn. Hij vindt ook dat er bij de fiscus zelf beter moet worden toegezien op de procedures.
De bewindsman regeert op vragen uit de Kamer over de zogenoemde Paradise Papers, documenten over belastingontwijking. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst in de fout ging toen het een belastingafspraak maakte met de multinational Procter & Gamble (P&G). Een inspecteur handelde daar in zijn eentje, wat niet had gemogen. Het bedrijf bespaarde door de deal 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland.
GroenLinks drong al aan op een onderzoek naar alle vertrouwelijke belastingafspraken met grote bedrijven. “Nu komt er voor het eerst zo’n belastingafspraak boven tafel en blijkt die aan alle kanten te rammelen”, aldus Kamerlid Tom van der Lee. “Opnieuw voelt iedere belastingbetaler zich zwaar bekocht.”
Ook andere Kamerleden vragen zich ook af hoe de fiscus zo in de fout kon gaan met P&G. Een brede meerderheid, ook de coalitie, wil zo snel mogelijk een debat met Snel.
Paradise Papers
De Paradise Papers doen denken aan de onthullingen van de Panama Papers, maar verschillen wel degelijk. Het gaat bij de Paradise Papers minder om het witwassen van crimineel geld, als wel om het ‘legaal’ ontwijken van belastingen.
De afgelopen dagen doken naast grote ondernemingen als Nike, Apple, Facebook, BNP Paribas en DHL ook veel popsterren en rijke Europeanen op in de documenten, zoals U2-zanger Bono en de Britse koningin Elizabeth. De Franse econoom Zucman schat dat multimiljardairs alleen al vanuit de Europese Unie voor 120 miljard euro aan belasting ontwijken. Wereldwijd kan dat oplopen tot 350 miljard euro.
Bron: ANP