Wordt wijzer over het urencriterium voor ondernemers

Heb jij recht op aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek? Dan moet je per jaar minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt. Uit jouw administratie moet duidelijk blijken dat je aan het urencriterium voldoet. In deze blog zetten we op een rijtje wat het urencriterium precies inhoudt, welke uren meetellen, hoe je je uren het beste bij kunt houden, maar ook wat er gebeurt als je niet voldoet aan het urencriterium.  

Y&P30

Waarom is er een urencriterium?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst speciale belastingvoordelen (waaronder de zelfstandigenaftrek) voor freelancers en zzp’ers bedacht.

Om te voorkomen dat iedereen zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft en met minimale inspanning en dito omzet van deze belastingvoordelen profiteert, heeft de Belastingdienst een urencriterium ingesteld.

De grens van het aantal uren die een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is vastgesteld op 1.225 uur. Deze hoeveelheid uren moet je als ondernemer ieder kalenderjaar zien te realiseren.

“Of je nu nou in januari of juli een bedrijf start: het urencriterium blijft staan op 1225 uur.”

Ondernemersaftrek

Het gaat in dit geval voornamelijk om de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Ook bij de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek geldt dat je moet voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen. Deze laatste vormen van aftrekposten komen in de praktijk minder vaak voor. Daarom gaan we in dit artikel vooral in op de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek dien je minimaal aan de volgende twee eisen te voldoen:

  • Je bent een ondernemer voor de Belastingdienst;
  • Je voldoet aan het urencriterium.

Let op: om tevens gebruik te kunnen maken van de startersaftrek gelden aanvullende eisen:

  • Je was in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • Er was in de afgelopen vijf jaar geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een besloten vennootschap.

Welke uren tellen niet mee?

Je kunt echter niet zomaar ieder uur opschrijven als werktijd. Het urencriterium is gebaseerd op daadwerkelijk gewerkte uren.

Ook al ben je de hele dag beschikbaar om je telefoon op te nemen om een opdracht aan te nemen: deze tijd kun je niet zien als indirecte uren.

De uitzondering hierop is als je in opdracht van de ene klant stand-by staat en tijdens het wachten je uren invult met ander werk.

Ziekte of vakantie telt ook niet mee. Ook al had je de uren die je met een flinke griep in bed ligt normaal gesproken gewoon willen werken, je mag ze niet meetellen.

“Indirecte uren zijn uren die jij wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten.”

Hoe registreer ik deze uren?

Het is belangrijk om alle uren die je in het bedrijf stopt te registreren.

Als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst, moet je namelijk zoveel mogelijk gewerkte uren kunnen aantonen. Een goede urenadministratie is daarom onmisbaar.

Noteer aan het einde van iedere werkdag hoeveel uren je aan welke bedrijfsactiviteiten hebt besteed. Bewaar zoveel mogelijk bewijzen, zoals een overzicht van de OV-chipkaart of een overzicht van gereden kilometers om je reistijd aan te tonen.

Daarnaast kun je e-mails met opdrachtgevers bewaren, evenals de facturen met daarop een vermelding van de daadwerkelijk gewerkte uren.

Wanneer je niet voldoet aan het urencriterium

Een veelgehoord misverstand onder ondernemers is dat wanneer je niet voldoet aan het urencriterium, je niet classificeert als ondernemer voor de Belastingdienst. Dit is echter niet het geval. Niet voldoen aan het urencriterium heeft alléén effect op het recht op de genoemde ondernemersaftrek.

Vragen?

Heb je vragen over het urencriterium? Wil je weten of je in aanmerking komt voor het urencriterium? Neem dan contact op met ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s