Schenkbelasting in 2022, wat zijn de tarieven en hoe werkt het nu eigenlijk?

Schenkbelasting is een belasting die u moet betalen over een schenking. Krijgt u dus een schenking? Dan betaalt u hoogstwaarschijnlijk schenkbelasting aan de Belastingdienst. Een schenking bestaat meestal uit geld of goederen. Men kan er ook voor kiezen of een schenking wordt belast bij de schenker of de ontvanger. Als je schenkt en de belasting voor rekening van de schenker komt dan noem je dat vrij van recht.

Jaarlijkse vrijstellingen

Schenkbelasting kent jaarlijkse vrijstellingen. Dat zijn bedragen die men belastingvrij mag schenken. De hoogte van die bedragen verschilt afhankelijk van de relatie van de ontvanger tot de schenker. Voor kinderen is een hogere vrijstelling dan voor mensen die géén familie zijn. De jaarlijkse vrijstelling kan ieder jaar worden gebruikt en heeft géén bestedingsdoel. De ontvanger mag zelf beslissen waarvoor de schenking wordt gebruikt.

Jaarlijkse schenking 2022Vrijstelling schenkbelasting
Kind (pleeg)€ 5.677,-
Kleinkind€ 2.274,-
Overig€ 2.274,-
ANBI’s en SBBI’svolledige vrijstelling

Eenmalig verhoogde vrijstelling (bv. voor de eigen woning)

Met de eenmalige verhoogde vrijstelling (voor de eigen woning) kunt u eenmalig een schenking tot €106.671 (jaar 2022) belastingvrij ontvangen. U moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook moet u de schenking  voor uw eigen woning gebruiken. Bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van een woning, of de aflossing van uw hypotheek. In de praktijk komt het veelal voor dat ouders hiermee hun kinderen tegemoet komen met de aankoop of verbouwing van hun (eerste) woning.

Let er wel op dat de Belastingdienst ouders als 1 schenker zien. Dit geldt ook als u bent gescheiden. Heeft uw kind een partner en geeft u ze los van elkaar een bedrag? Dan telt dit ook als 1 schenking.

Uw kind betaalt schenkbelasting als alles bij elkaar opgeteld hoger is dan de vrijstelling.

Wie schenkt aan wie?BestedingsdoelBelastingvrij bedrag
Ouder(s) aan (pleeg- of stief-)kindDat beslist het kind zelf€ 27.231,-
Ouder(s) aan (pleeg- of stief-)kindEen dure studie€ 56.724,-
Ouder(s) aan (pleeg- of stief-)kindEen eigen woning€ 106.671,-
Anders dan van ouder(s) aan (pleeg- of stief-)kindEen eigen woning€ 106.671,-

Tarieven schenkbelasting in 2022

Hoeveel schenkbelasting u dient af te dragen hangt af van de waarde van de schenking en uw relatie met de schenker. Een partner of kind van de schenker betaalt bijvoorbeeld minder dan een kleinkind. En een kleinkind betaalt weer minder dan een zus, broer of iemand die géén familie is. Onder ‘kind’ verstaan wij ook een pleegkind of een stiefkind.

Waarde schenkingPartner
en (pleeg- of stief)kinderen
Kleinkinderen
en verdere afstammelingen
Overige personen
€ 0 – € 130.42410%18%30%
€ 130.425 en meer20%36%40%

Aangifte schenkbelasting doen

Heeft u of gaat u een schenking ontvangen boven het nader te noemen jaarlijkse vrijstellingsbedragen. Dan doet u aangifte met het formulier Aangifte schenkbelasting. Als de schenker de schenkbelasting betaalt, hoort u samen het aangifteformulier in in te vullen.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft. Vraag uw adviseur naar meer informatie hierover. Hebt u géén boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij u aansluiten!

Bron: Belastingdienst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s