Rente op vermogensbelasting is te hoog volgens rechter

Spaarders hebben in 2014, en mogelijk in de jaren daarna, te veel belasting over hun vermogen betaald. Dat oordeelt het gerechtshof van Amsterdam. De lage spaarrente maakte de vermogensheffing niet meer ’redelijk en proportioneel’.

Y&P21

De zaak is aangespannen door de Bond van Belastingbetalers. Het betreft een proefzaak van iemand die meer dan 96% van de rente die hij in 2014 ontving op zijn spaarrekening aan de fiscus moet afdragen. Dat het Amsterdamse hof nu in het voordeel van de Bond oordeelt is opvallend: alle andere processen over de vermogensrendementsheffing gingen tot nu toe verloren.

De Bond wil dat spaarders uiteindelijk massaal worden gecompenseerd. Of het ook zo ver komt is nog zeer de vraag: het gerechtshof wil niet oordelen over een schadevergoeding en legt dat vraagstuk terug bij de overheid.

Meer belasting dan rente

Het probleem zit hem erin dat de Belastingdienst tot 1 januari 2017 nog rekent met een verondersteld rendement van 4% op vermogen. Daarvan belast de fiscus 30%, waardoor de heffing op het vermogen uitkomt op 1,2%.

Mensen die hun vermogen voor een groot deel of geheel op een spaarrekening hebben staan, worden daarmee volgens de Bond van Belastingbetalers tekort gedaan. Want in 2014 was de spaarrente bij de meeste banken al minder dan 1,2%. En in de jaren daarna is die alleen maar meer gedaald.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag jouw adviseur naar meer informatie hierover. Heb je geen boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij jou aansluiten!

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s