Kasboek voor ondernemers in Excel

Handelt u ook of alleen in contanten, dan weet u dat u noodzakelijk een kasboek moet bijhouden. Hoe kunt u dat noodzakelijke kwaad zo aangenaam mogelijk maken? Wat is praktisch en toegestaan? Een kasboek is een goede manier om inzicht te krijgen in uw financiën. Hiermee kunt u bijvoorbeeld zien welke uitgaven vaak terugkomen en op welke posten er bezuinigd zou kunnen worden. In het kasboek zet u alleen transacties die van invloed zijn op de kas en het kassaldo. Oftewel inkomsten in, en uitgaven uit de kas.

Y&P19

Een kasboek is onderdeel van de boekhouding. Hierin houdt u inkomsten en uitgaves bij, vergelijkbaar met hoe u dit doet in uw grootboekrekening. Op deze rekening houdt u meestal grote posten bij, maar als u ook wel eens te maken hebt met contant geld, dan is een kasboek zelfs verplicht. Met name ondernemers die veel met particulieren zaken doen en dus niet alles met facturen verwerken, hebben er dus mee te maken.

Werkwijze en vorm verplicht?

Aan de vorm van een kasboek zijn wet­­telijk geen eisen gesteld. Er is in de wet nergens terug te vinden hoe een kasboek eruit moet zien (hoe lang, hoe breed, hoe dik). Het mag in geschreven, maar ook in digitale vorm worden bijgehouden. Één van de belangrijkste eisen aan een kasboek is dat u daarin in een logische volgorde (op datum) de inkomsten en uitgaven bijhoudt en dat u eenvoudig het werkelijke kassaldo kunt vaststellen.

Wij hebben een digitale kasboek voor u samengesteld die met name gebruikt kan worden in het midden en kleinbedrijf, klik hier voor een voorbeeld Kasboek in Excel. Leg per dag vast welke inkomsten en uitgaven u per kas verricht en welke saldo u met terugwerkende kracht hebt gehad.

Voordelen Kasboek in Excel:

  • u hoeft zelf niet meer op te tellen en af te trekken;
  • een negatieve kas geeft meteen een waarschuwing;
  • u weet op elk moment wat uw kassaldo is (en is geweest);
  • u heeft geen voorkennis nodig van de Excel-software.

Download Kasboek

Kasboek

Kasboek beschrijft meer dan alleen cashgeld

In theorie kunt u het dus zien als het geld dat u contant hebt, maar in de praktijk gaat het net iets verder. Bij het bijhouden van een kasboek is het belangrijk om alles nauwkeurig bij te houden, want het is een crime om achteraf transacties nog te moeten reconstrueren. Het kassaldo moet dagelijks te achterhalen zijn en natuurlijk kan dit nooit negatief zijn. Geef de boekingen een logische nummering mee, met verwijzingen naar de betreffende transactie, zodat u dit later moeiteloos kan opzoeken en controleren.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag uw adviseur naar meer informatie hierover. Hebt u geen boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij u aansluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s