Veel ondernemers nemen geen personeel aan vanwege financiële risico’s

Ondernemers zonder personeel, met andere woorden “zelfstandigen zonder personeel” (zzp in het vervolg) nemen geen personeel aan vanwege de financiële risico’s die kleven aan het in dienst nemen van werknemers. Acht procent van de zzp’ers heeft in de afgelopen drie jaar personeel aangenomen en bijna een kwart (24%) van de zzp’ers zegt geen personeel aan te nemen vanwege de financiële risico’s.

Y&P16

Dat blijkt uit onderzoek in het KvK Ondernemerspanel. Bijna twee derde (64%) van alle 1.818.672 bedrijven in Nederland is nu zzp’er. Dit staat in de KvK Zzp-dynamiek die vandaag verschijnt.

Cijfers

Zo’n 8 procent van de zelfstandigen heeft in de laatste drie jaar wel personeel aangenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een onderzoek onder vierduizend eenpitters. In 29 procent van de gevallen nemen ondernemers geen personeel aan, omdat de dienstverlening samenhangt met hun persoon. 74 procent van de ondervraagden zag de omzet in de afgelopen drie jaar stabiel blijven of stijgen. Zo’n 9 procent boekte een omzetdaling van meer dan 20 procent.

Zzp’ers zijn goed voor ongeveer twee derde van alle 1,8 miljoen bedrijven in Nederland. In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde zzp’ers gestegen met 31 procent naar 1,16 miljoen inschrijvingen. Het gaat om 927.000 fulltime zzp’ers en 235.000 parttime zzp’ers. Zoals te verwachten valt, zijn de meeste zzp’ers gevestigd in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Als rekening wordt gehouden met de beroepsbevolking zijn er relatief veel starters in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Groningen.

Gemiddelde leeftijd starters daalt

Uit de gegevens in het Handelsregister blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een startende zzp’er in 2017 36,7 jaar is. Dat is bijna een jaar jonger dan in 2014. Toen was de gemiddelde leeftijd nog 37,6 jaar. De gemiddelde leeftijd van de totale groep zzp’er steeg van 44,4 jaar in 2013 naar 45,3 jaar op 1 januari 2018. De parttime zzp’er is gemiddeld 44,9 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van alle ondernemers in Nederland is iets hoger, namelijk 46,2 jaar.

Startactiviteiten

De meest voorkomende sectoren waarin gestart wordt in 2017, zijn de Zakelijke dienstverlening (vooral organisatie- en adviesbureaus), Bouw (vooral in woning- en kantorenbouw), Gezondheid (vooral in de thuiszorg), Detailhandel (veel parttimers starten internetwinkels) en Cultuur, Sport en Recreatie (veel nieuwe schrijvers en podiumkunstenaars). Verder is er een sterke toename van het aantal startende fulltime en parttime zzp’ers in de activiteiten Koeriers en Goederenvervoer over de weg: in 2017 waren er 42% meer starters dan in 2016 (van 1.687 naar 2.396 starters in 2017). In totaal waren 11.128 fulltime en parttime zzp’ers op 1 januari 2018 ingeschreven onder de activiteiten Koeriers en Goederenvervoer over de weg.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag jouw adviseur naar meer informatie hierover. Heb je geen boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij jou aansluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s