De margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Handelaren in deze goederen kopen vaak een ‘boedel’ voor een totaalprijs. De prijs van de afzonderlijke artikelen is niet gespecificeerd. Ook is de regeling vaak van toepassing bij handel in tweedehands voertuigen.
De marge-regeling
De margeregeling houdt in dat je de btw niet over de omzet, maar over de winstmarge berekent: het verschil tussen in- en verkoopprijs. In principe moet de marge per artikel worden berekend, maar de mogelijkheid bestaat om de winstmarge per tijdvak vast te stellen, dit is de zogenaamde globalisatie.
Let wel op, de regeling is enkel van toepassing op goederen waarover de handelaar geen omzetbelasting kan aftrekken. Het gaat daarbij om aankopen van particulieren en van ondernemers die vrijgestelde prestaties leveren, zoals bijvoorbeeld:
Hoe werkt het?
Bent u handelaar in marge goederen? U mag dan de margeregeling toepassen. U berekent de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de winstmarge. Verkoopt u met winst, dan is uw winstmarge positief en moet u hierover btw betalen. Verkoopt u met verlies, dan hebt u een negatieve winstmarge. Over een negatieve winstmarge hoeft u geen btw te betalen, maar u krijgt geen btw terug.
Wat zijn margegoederen?
Margegoederen zijn gebruikte goederen die u hebt ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook als margegoederen aan te merken: kunst, antiek en verzamelvoorwerpen die u met btw koopt of invoert.
Gebruikte goederen zijn alle goederen die uw klant, al dan niet na reparatie, opnieuw kan gebruiken. Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt. U dient alle gevallen bij aankoop van margegoederen een inkoopverklaring op te maken, klik “Inkoopverklaring” om een voorbeeld te downloaden.
Verkoopt u bijna nieuwe vervoermiddelen aan een afnemer in een andere EU-lidstaat? U mag dan de margeregeling niet toepassen. Verkoopt u edele metalen, edelstenen of margegoederen die u zelf hebt gebruikt? U mag dan niet altijd de margeregeling toepassen. Ook kunt u ervoor kiezen om de margeregeling niet toe te passen.
Btw berekenen aan uw klanten
Als u handelt in margegoederen, kunt u de btw berekenen over de winstmarge in plaats van over de verkoopprijs.
De margeregeling gebruikt u zowel bij inkoop van partijen als bij inkoop van goederen per stuk. In beide gevallen berekent u de btw over het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs. Koopt u een partij goederen (bijvoorbeeld een inboedel) voor 1 prijs en verkoopt u die goederen daarna per stuk? U splitst dan de inkoopprijs in de verhouding van de vermoedelijke verkoopprijzen van de afzonderlijke goederen.
In deze eenvoudige situatie ziet u duidelijk hoe u de prijs opbouwt en de btw berekent. In de praktijk komt het vaak voor dat de prijs op een andere manier tot stand komt. Bijvoorbeeld bij:
- onderhandeling
- reparatie
- inruil
Mag uw klant btw aftrekken? Dan mag u er ook voor kiezen om de normale btw-regels toe te passen.
Inkoopverklaring
Koop je goederen van een particulier (of daarmee gelijk te stellen leverancier), dan moet je een “inkoopverklaring” opmaken. Bij leveringen van minder dan € 500,- geldt deze verplichting niet. De inkoopverklaring moet in tweevoud worden opgemaakt. Het eerste exemplaar reik je uit aan je leverancier, het tweede exemplaar bewaar je bij je boekhouding. Je hoeft geen inkoopverklaring op te maken als je van jouw leverancier een factuur krijgt. De gegevens die in de inkoopverklaring moeten worden opgenomen kun je terug vinden in ons voorbeeld inkoopverklaring.
Hulp nodig?
We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag jouw adviseur naar meer informatie hierover. Heb je geen boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij jou aansluiten!