Starterspack voor een eigen onderneming

Het is zo ver, u overweegt om een eigen onderneming te starten. Bij het starten van een onderneming dient u het een en ander voorafgaand te beslissen en toe te passen.  Middels dit artikel leggen wij uit over welke 10 punten u in ieder geval nagedacht moet hebben.

Y&P13

1. Ondernemingsplan

U wilt een bedrijf starten. Maar wat voor bedrijf? Wat gaat u maken of verkopen? Welke diensten gaat u leveren? En is ondernemen eigenlijk wel iets voor u? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor uw toekomstige bedrijf, schrijf een ondernemingsplan en test uw ondernemerschapskwaliteiten. Het is belangrijk om een ondernemingsplan middels een financieel plan goed te onderbouwen zodat u inzicht kunt krijgen in de effectiviteit en efficiëntie van uw plan. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of ondernemen voor u rendabel is.

2. Marktonderzoek

Zoek uit waarin u beter of anders bent dan uw concurrenten en bepaal hoe u de markt op gaat met uw product of dienst. Wat maakt uw bedrijf anders, of welke diensten onderscheiden zich van de reeds aanwezige diensten? Waarin kunt u zich volledig onderscheiden? Wie zijn uw klanten en wat willen ze? Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie voor de komende jaren. Het is belangrijk om te achterhalen wat er in uw sector speelt, hiervoor een marktonderzoek genoodzaakt. Natuurlijk is het ook mogelijk om marktonderzoek te combineren met een ondernemingsplan.

3. Ondernemers risico’s

Breng uw ondernemingsrisico’s in kaart, beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Verzekeringen zijn hiervoor enorm van belang. Middels bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vergeet ook uw pensioen niet. En met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

4. Wettelijke eisen en verplichtingen

Er bestaan geen speciale diploma’s voor ondernemers. Wel moet u rekening houden met het volgen van specifieke cursussen of opleidingen voor het vak dat u uitoefent. Soms moet u als ondernemer ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. U kunt ook te maken krijgen met eisen aan uw bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als u een bedrijf aan huis heeft. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan? Kunt u uw bedrijf wel overal vestigen? Heeft u een apart bedrijfspand, is dat dan brandveilig en voldoet u aan de milieueisen? Zijn er bepaalde vergunningsvereisten? Uw gemeente kan u hierbij helpen.

5. Eigen vermogen of vreemd vermogen?

Om uw bedrijf van de grond te krijgen heeft u geld nodig. Met een eerder opgemaakte financieel plan als onderbouwing voor uw ondernemingsplan brengt u in kaart hoeveel u nodig heeft en waar u dat vandaan haalt. Beiden vormen van inbreng brengen risico’s met zich mee. U kunt uw vermogen volledig verliezen en zelfs een schuldpost eraan overhouden mocht u van de grond komen middels vreemd vermogen. Het is belangrijk om voor beide een risico profiel in kaart te brengen.

6. Kies een rechtsvorm

Uw bedrijf heeft een juridisch jasje nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen u moet betalen en of u fiscale voordelen krijgt. Welke rechtsvorm past het beste bij uw bedrijf? Hiervoor dient u waarschijnlijk advies in te winnen van een professional. Ieder onderneming, individu en bedrijfsactiviteit kan anders worden beoordeelt.

7. Bedrijfsadministratie

Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer bent u het wettelijk verplicht. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel btw u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt. De vraag of u het daarom beter kan uitbesteden zal in de startfase maar ook later altijd opkomen. U bent immers ondernemer geworden om te ondernemen en niet voor de administratieve rompslomp die erbij komt kijken.

8. Handelsnaam

Het is eindelijk zo ver, u heeft knopen doorgehakt en gaat inschrijven in het handelsregister om actief te kunnen beginnen als ondernemer. De inschrijving dient gedaan te worden bij de Kamer van Koophandel. Bij uw KvK-inschrijving heeft u een handelsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Kijk wel eerst of uw bedrijfsnaam nog niet bestaat. Vergeet uw domeinnaam niet te registreren en overweeg om uw bedrijfsnaam als merknaam te registreren.

9. Prospect list en benadering

Hoe komt u aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Maar wat kunt u nog meer doen in uw zoektocht naar klanten? Hiervoor dien je prospectlist op te maken. Vervolgens dien je de benadering te bepalen, doe je dit middels een persoonlijk gesprek? Ga je bellen of mailen of gebruik je social media? Iedere onderneming vergt een andere benaderingsmethode. Je kunt samen met een marketing adviseur in kaart brengen wat de beste aanpak is in uw geval.

10. Starten

Laatste punt is erg beknopt, want je zult aan de slag moeten om al het geen wat bovenstaand is bepaald te realiseren! Starten maar!

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag jouw adviseur naar meer informatie hierover. Heb je geen boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij jou aansluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s