De gevolgen van onjuiste omzetbelasting aangifte / BTW-aangifte

Het kan voorkomen dat u uw aangifte niet op tijd kunt indienen. Soms kunt u dan uitstel aanvragen. Het niet of te laat indienen of het insturen van een onjuiste of onvolledige aangifte kan gevolgen voor u hebben. Wanneer u bij willens en wetens (opzettelijk) een onjuiste of onvolledige aangifte doet krijgt u een vergrijpboete. De bedragen van de boetes kunnen van elkaar verschillen. Voor het te laat indienen van uw btw-aangifte betaalt u €65,-. De boete voor de inkomstenbelasting bedraagt €369,-. De verzuimboete voor het niet (tijdig) indienen van de aangifte vennootschapsbelasting is nog een stuk hoger: € 2.639,-. Verzuim je vaker? Dan kan de verzuimboete worden verhoogd.

Stuurt u helemaal geen aangifte in? Dan krijgt u naast een verzuimboete een ‘ambtshalve aanslag’ opgelegd. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het bedrag waarover belasting zal worden berekend. Dat bedrag wordt vervolgens gebruikt om u een aanslag op te leggen. Als later blijkt dat deze schatting te laag was, dan kan de Belastingdienst een navorderingsaanslag opleggen. Doet u opzettelijk geen aangifte? Of is uw aangifte opzettelijk onjuist of onvolledig? Dan kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen van maximaal € 5.278,-.

Gevolgen van niet doen onjuiste aangifte

Indien u (regelmatig) een incomplete, onjuiste of geen btw aangifte doet kan het zijn dat de Belastingdienst u niet alleen boetes oplegt, maar daarnaast ook uw aangifte termijn verkort van een kwartaalaangifte naar een maandelijkse aangifte. In uitzonderlijke situaties kan het zelfs zo zijn dat de Belastingdienst uw btw-nummer intrekt. Dit kan het geval zij indien u als ondernemer langer dan een jaar geen btw betaalt of in rekening hebt gebracht. Hierbij gaat de Belastingdienst er van uit dat u geen ondernemer (voor de omzetbelasting) meer bent, omdat u met uw gebrek aan aangiftes suggereert dat uw onderneming inactief is.

Is dat niet het geval, dan moet de betreffende btw-ondernemer dat binnen drie weken schriftelijk laten weten aan de Belastingdienst/ Centrale Invoer te Heerlen. Levert u alleen goederen en diensten die onder een bijzondere regeling of vrijstelling vallen? Dan dient u dit ook aan te geven. Uw btw-nummer registratie komt dan niet te vervallen.

De Belastingdienst en het OM kiezen in de praktijk steeds vaker voor strafrechtelijk vervolging bij het opzettelijk onjuist doen van btw-aangifte.

Hoe te voorkomen?

In de uitvoering komt het regelmatig voor dat er om allerlei redenen ervoor wordt gekozen om een onjuiste btw-aangifte te doen. In de afgelopen jaar is het hebben van financiële problemen hiertoe een reden. De Belastingdienst en het Openbaar Ministerie pakken dit soort zaken steeds vaker strafrechtelijk aan met als gevolg dat een gevangenisstraf of een taakstraf kan worden opgelegd. Een bijkomend nadeel is dat desbetreffende perso(o)n(en) een strafblad kan krijgen en daarmee bijvoorbeeld in de problemen raakt bij het aanvragen van een VOG (verklaring omtrent gedrag). Bij het hebben van financiële problemen is het verstandiger om een correcte btw-aangifte in te dienen en te verzoeken om uitstel van betaling. Het verstandiger in dergelijke gevallen om een verzoek/melding betalingsonmacht te doen om eventuele bestuurdersaansprakelijkheid risico proberen te voorkomen.

Het is uiteraard altijd mogelijk om nog een niet definitief afgesloten ja(a)r(en) middels een correctie (suppletie) aangifte alsnog te corrigeren zonder strafrechtelijke consequenties. In dergelijke gevallen wordt veelal nog wel een bestuursrechtelijke boete opgelegd, maar dit is i.i.g. minder ernstig dan een strafrechtelijke vonnis, taakstraf of gevangenisstraf.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft. Vraag uw adviseur naar meer informatie hierover. Hebt u géén boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij u aansluiten!

Bron: Belastingdienst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s