E-commerce: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers vanaf 1 juli 2021

Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u de btw meestal aangeven en betalen in het EU-land waar u levert. Sinds 1 juli 2021 zijn er nieuwe EU-regels met betrekking tot het heffen van btw op e-commerce in dienst getreden. Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde éénloketsysteem gaan gebruiken. Het zelfde geldt ook voor als u diensten levert in de EU.

Wat is er verandert vanaf 1 juli 2021?

De omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn. En die u levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren. Bovendien regelt u zelf het vervoer van deze goederen richting de klant. Hierbij telt u op uw mogelijke omzet aan digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen. Is deze omzet maximaal € 10.000 dan berekent u de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte en u betaalt Nederlandse btw. Zodra uw omzet meer wordt dan €10.000, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen of digitale diensten hebt geleverd.

De nieuwe EU-wetgeving geldt voor ondernemers die vanuit Nederland producten verkopen en leveren aan particulieren (en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben) in andere landen van de Europese Unie. Dit worden ook wel ‘afstandsverkopen’ genoemd. De nieuwe wetgeving is van toepassing voor met name voor ondernemers met een webshop. Het is dus belangrijk dat de prijsstelling juist getoond wordt in verschillende landen op basis van het geldende BTW tarief in het betreffende land. 

Wat betekent het voor u als ondernemer?

Het betekent voor u helaas meer administratieve rompslomp, u moet gaan bijhouden hoeveel u factureert in welk land en welk BTW-tarief u moet hanteren bij facturatie ervan.

Wat moet u doen?

U dient zich te registreren! Dit kan middels Digid/E-Herkenning via onderstaand link, het is belangrijk dat u de registratie spoedig doet en wel voordat aangifte indien periode over het 3e kwartaal van start gaat.

RegistREER

Ter informatie heeft de Belastingdienst een tweetal whitepapers (btw en douanezaken) gepubliceerd die u als Nederlandse ondernemer kan gebruiken voor de nieuwe regels voor e-commerce. Verder heeft de Kamer van Koophandel op zijn website een overzicht geplaatst over de nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft. Vraag uw adviseur naar meer informatie hierover. Hebt u géén boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij u aansluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s