Register voor UBO? Veel bestaande ondernemers verrast met post!

Plots ontvangt u ineens een brief van de Kamer van Koophandel dat u zich moet inschrijven in het UBO register. Een UBO is een Ultimate Beneficial Owner, of in het Nederlands: een Uiteindelijke Beleidsbepaler of Uiteindelijk Belanghebbende. Hiermee wordt bedoeld de eigenaar of degene met (een bepaalde mate van) zeggenschap in een bedrijf of organisatie. U heeft bijvoorbeeld meer dan 25% van de aandelen. Of zeggenschap in een vennootschap op grond van een overeenkomst.

Waar is het UBO register voor?

In het UBO register worden UBO’s opgenomen die onder andere de natuurlijke personen zijn die in het bezit zijn van meer dan 25% aandelen in een BV of natuurlijke personen met meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang in een VOF, CV of maatschap. U kunt dus ook als bedrijf of organisatie meerdere UBO’s hebben. De UBO “ Ultimate Beneficial owner” is de uiteindelijke belanghebbende(n) van een bedrijf of organisatie.

Waarom en wie ontvangen een brief van de Kamer van Koophandel?

Sinds september 2020 is er een UBO register en moet bij de Kamer van Koophandel (KvK) zichtbaar worden wie de uiteindelijk belanghebbenden zijn van een organisatie. De gegevens van de uiteindelijk belanghebbende die kunnen worden ingezien zijn: voor- en achternaam, geboortemaand en –jaar, nationaliteit, woonland en aard en omvang van het belang.

Waarom is dat belangrijk?

De bedoeling is dat het UBO register er voor zorgt dat helder wordt wie de belanghebbenden zijn in een organisatie. Het register is voortgekomen uit Europese regelgeving waarbij het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering centraal staat. Eerder was het mogelijk om een BV op te richten waarbij niet zichtbaar was wie voor meer dan 25% belanghebbend waren. In praktijk kan het zo zijn dat de directeur van een BV een andere persoon kan zijn dan de aandeelhouder. Zo worden middels UBO register belanghebbenden duidelijk in kaart gebracht voor overheden en instanties maar ook voor iedereen die ernaar wil raadplegen.

Wat nu en hoe moet u nu inschrijven?

Heeft uw onderneming de rechtsvorm Besloten Vennootschap (BV (Rechtspersoon)) of een persoonlijke vennootschap (V.O.F. , C.V. of maatschap) dan heeft u wellicht een brief ontvangen van de Kamer van Koophandel over het UBO register. De Kamer van Koophandel zal alle ondernemingen/organisaties verzoeken om de UBO in te schrijven. U kunt ook zelf via de Kamer van Koophandel de UBO inschrijven. Of opdracht geven aan de notaris om dat voor u te doen.

Inschrijven in het UBO register kan dus tot uiterlijk 27 maart 2022 via de Kamer van koophandel. Om te voorkomen dat organisaties wachten met inschrijven tot de uiterste inschrijfdatum ontvangt u op voorhand bericht van de Kamer van Koophandel.  In dit bericht wordt een termijn van 6 weken genoemd, echter kunt  u er van uitgaan dat deze termijn werkelijk loopt tot 27 maart 2022.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft. Vraag uw adviseur naar meer informatie hierover. Hebt u géén boekhouder of administrateur? Kijk dan verder op onze site, wellicht dat onze diensten ook bij u aansluiten!

Bron: Kamer van Koophandel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s